Nieuwe opzet slaat aan.

Uit de locale media:

De organisatie van het zesde Lingehavenconcert heeft grote stappen genomen in de vernieuwde aanpak van het podium en programmering. Sceptisch dat iedereen was over de zichtbaarheid van het podium, viel het toch wel mee. “Deze opzet van het podium is betaalbaar, terug naar de oude locatie lukt niet meer”. Dit is beste oplossing voor de continuïteit van het Lingehavenconcert. We denken met deze wijziging nog wel te kunnen groeien” geeft voorzitter Ed Braad ons mee. De publieke belangstelling was voor dit bijzondere evenement in Gorinchem groot en verrassend van programmering.
LHCgroot
Vrijdagmiddag was de aftrap met een schoolconcert waar ruim 1500 kinderen plaats namen op de trappen van de Lingehaven om van dit leuke en komische concert te genieten. Hoe uniek 1500 kinderen. Het was wel even inschikken en bijzonder was ook dat burgemeester van Gorinchem -Reine Mellissant-Briene- een actieve rol had in de voorstelling. Hiermee geeft ze aan dat ze dicht bij de Gorcumse bevolking staat. Ook dat kan in Gorinchem! De voorstelling was op maat geschreven door Izak Boom en Mirjam van de Boogaard. Het verhaal zat erg goed in elkaar. Het geluid was niet overal geweldig dus hier en daar was het verhaal moeilijk te volgen. Wat meer interactie met de kinderen zou de boel wat verbeteren. Het kan simpel, wat men ook heeft laten zien met het woordje “A-Hoy”. 1500 kinderen schreeuwden dat mee. Wat een feest! In het verleden werd dit schoolconcert afgelast vanwege het slechte weer. Ondanks een paar regendruppels waren de weergoden deze twee concertdagen goed gestemd.

Verrassing
De mysterie quest op deze concertdagen was de dance Break Squad die het lef hadden om op een klein podium direct aan de waterkant hun kunsten te vertonen.Talent van eigen bodem. De vijf Gorcumse dansers vertoonden hun kunsten, strak in het pak. Ze reizen al de hele wereld over om hun danskunsten te laten zien. De breakdancers deden mee aan wedstrijden in Slowakije, Spanje en Canada en gaven shows in Zuid-Korea, Engeland, België en gooide hoge ogen tv-programma Holland's Got Talent. Nu ook genoten tijdens het Lingehavenconcert.

Avondvullend filmmuziek
Het concert van de avond werd ingevuld met fraaie filmmuziek, gespeeld door het orkest Symphonie European Philharmonia met dirigent Walter Proost. Het was een eerbetoon aan Hans Zimmer, de componist van deze filmmuziek. Een avondvullend concert waar alle bekende filmfragmenten langs kwamen. De aanlichting van de fraaie gevels aan de Lingehaven en het imposante podium maakte het tot een sfeervol geheel. “Lingehaven bij nacht”.
LHCPodium 

Stilte in de Lingehaven
Brel&Brass op de zaterdagmiddag met rasartieste Micheline Van Hautem, Jos Jansen en top brassband Rijnmond gaven een bijzonder concert met chansons van Jaques Brel. Franse tekst met af en toe een couplet in Nederlans. We hadden een dergelijk concert nog niet eerder meegemaakt. Indrukwekkend en met veel energie gedaan. De in Gent geboren Van Hautem kreeg met haar performance en fraaie stem de Lingehaven twee keer muis en muisstil. Je merkt aan alles dat ze al enige tijd in het vak zit en hoe ze het publiek moest bespelen. Heeft controle en zingt geweldig. Dit concert met Brassband Rijnmond met dirigent Chris Derikx had best wat langer mogen duren. En beter: was zeer geschikt voor het avondprogramma.

Slotavond maakte indruk
De Gorcumse Georgius Lazakis en zijn muzikanten hadden zaterdagavond de eer om het concert te openen. Bij een dergelijk concept als het Lingehavenconcert zou je niet direct denken om deze artiest op het podium te zien. Het getuigd van lef om dit wel te doen en het grote publiek hiervan te laten kennismaken. Zoals hij zelf zegt over zijn optreden:  “Dank jullie wel dat we muziek voor jullie mochten maken die eerlijk, kritisch en vooral puur mocht zijn."
Op het podium nam BOSCO plaats. Een swingende ritmesectie en een krachtige blazerssectie met als gastsolist Eric Vloeimans, trompettist van wereldformaat. "Hoe bijzonder en moeilijk de improvisaties ook waren, het was niet direct onze stijl" was een reactie uit het publiek. "De langzame stukken waren geweldig. Deze man heeft een prachtige klankkleur. Magisch gewoon”. 
Het werd een lange mooie avond met tot slot de inmiddels beroemde zanger Dennis van Aarssen. In oktober komt zijn nieuwe CD uit die hij samen met BOSCO heeft opgenomen. Ook een theatertour gaat van start. Dennis van Aarssen verkent al enkele jaren de grenzen van zijn zangtalent. Tijdens The Voice of Holland 2019 presenteert hij zijn soepele en warme stemgeluid. Met innemende vertolkingen van bekende tracks als ‘Mr. Bojangles’, ‘That’s Life’ en ‘Modern World’ waarbij hij steeds de juiste emotionele toon weet aan te slaan.
 
De organisatie kan terugkijken op een paar mooie concertdagen. Over smaak valt niet te twisten, maar er was voor elk wat wils en die veelzijdigheid maakt zo’n evenement als zeer geslaagd. Chapeau!

 

Zie fotoreportage 2019