Zaterdagavond 20.30

Een galaconcert met elementen die verwijzen naar iconen in Gorinchem. De vijfde editie van de Lingehavenconcerten, ons eerste jubileum. Als speciale gast, in het kader van ons jubileum, hebben wij de Marinierskapel wederom uitgenodigd na hun zeer succesvolle optreden in 2011 en 2013, dat door Omroep MAX is opgenomen en uitgezonden.

Een belangrijke reden om de Marinierskapel nogmaals uit te nodigen ligt in het gegeven, dat de kiem voor de verbinding van Arjan Tien als chef-dirigent bij de Marinierskapel in 2011 bij de Lingehavenconcerten gelegd is. Wij hebben toen, op ons initiatief, hem als gastdirigent succesvol geïntroduceerd bij de Marinierskapel. Er bleek een waanzinnige klik, die heeft geresulteerd in meerdere gast directies, vooruitlopend op zijn vaste verbintenis als chef-dirigent in de functie van Majoor der Marinierskapel.

Het gala programma bouwen wij op rond een aantal Iconen van Gorinchem:

Martelaren van Gorinchem ---  St. Gouden ---  Eeuw Hendrik Hamel ---  Open Kathedraal

Al deze iconen hebben relaties met de Lingehavenconcerten; we zetten deze iconen tijdens het jubileum in het zonnetje door programmatische verbinding, met composities van o.a. Philip Sparke (Jubilee Overture) en Ottorino Respighi (Vetrate di Chiesa).

De Koninklijke Marine levert wereldwijd veiligheid op en vanaf zee. De vloot en het Korps Mariniers worden daarvoor vaak langdurig en ver van huis en haard ingezet en veel van hun werk is niet altijd even goed zichtbaar voor het grote publiek. De Marinierskapel der Koninklijke Marine is een visitekaartje van de Marine en daarnaast van heel Defensie. Het Korps Mariniers verzorgt als geheel, of met haar beroemde Steelband, Dansorkest of Koperkwintet, bij veel publieke evenementen de muzikale omlijsting. Hoofdtaak van de kapel is het muzikaal opluisteren van militair ceremonieel. Daarnaast heeft de Marinierskapel wereldfaam op het gebied van klassieke en moderne hedendaagse symfonische blaasmuziek.

Voordat de marine een eigen harmonieorkest had, gingen er al muzikanten mee aan boord van schepen. Vanaf 1799 kregen scheepscommandanten officieel toestemming muzikanten te laten meevaren. Zij vermaakten de bemanning tijdens lange zeereizen. Met toestemming van koning Willem III werd in 1864 de Stafmuziek van de Koninklijke Marine opgericht. De Stafmuziek van de Koninklijke Marine werd opgeheven na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Na de bevrijding van Nederland meldden 18 vroegere leden van de stafmuziek zich in Rotterdam. 1 augustus 1945 besloot de toenmalige minister van Marine weer een muziekkorps op te richten. De officiële naam van dit muziekkorps werd Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Arjan Tien is de chef-dirigent en artistiek leider van de Marinierskapel. Arjan TienArjan studeerde in 1994 af aan het Utrechts Conservatorium met de hoogste onderscheiding op de instrumenten viool en altviool. Vanaf 1992 werkte hij bij het Radio Filharmonisch Orkest, eerst als altviolist en later als assistent-dirigent. Tussen 2006 en 2012 was hij artistiek leider en chef-dirigent van het Magogo Kamerorkest. Arjan Tien is als hoofdvakdocent orkestdirectie verbonden aan het Conservatorium Maastricht.

Marinierskapel video

 

 

Soliste

Quirine Viersen, cello

De Nederlandse celliste Quirine Viersen behoort internationaal tot de meest vooraanstaande muzikale persoonlijkheden van de jonge generatie.
Met haar intense, uitdrukkingsvolle en virtuoze spel is zij erin geslaagd collega’s, pers en publiek van haar grote muzikaliteit en meesterkracht te overtuigen. Tijdens internationale concoursen behoorde Quirine Viersen vaak tot de laureaten.UINHQuirineViersen2 In 1994 bereikte zij een bijzondere status door als eerste Nederlander een prijs op het prestigieuze Tsjaikovsky Concours te winnen. In hetzelfde jaar ontving ze daarnaast de Nederlandse Muziekprijs. In 2000 won ze haar tot nu toe belangrijkste prijs, de Young Artist Award van de Credit Suisse Groupe, waaraan een concert met de Wiener Philharmoniker en dirigent Zubin Mehta tijdens het Luzerner Festival 2000 was verbonden.
Haar eerste cellolessen kreeg Quirine van haar vader Yke Viersen, cellist in het Koninklijk Concertgebouworkest. Aan het conservatorium van Amsterdam waren haar leermeesters eerst Jean Decroos en later Dmitri Ferschtman. Haar studie beëindigde ze in 1997 als leerling van Heinrich Schiff aan het Mozarteum te Salzburg.