Vrijdagavond 20.30

Het Metropole Orkest is een Nederlands orkest en het grootste professionele pop- en jazzorkest ter wereld. Vanavond staat het orkest onder leiding van dirigent Clark Rundell. Met de solisten Gert Wantenaar op bandoneon en Martijn Luttmer op harmonica. Het Grammy Award winnende orkest draait zijn hand nergens voor om: van bigbandmuziek tot volledige symfonische arrangementen en speelde met grote namen als Ella Fitzgerald en Bono. Denk je aan een orkest, dan denk je aan klassiek. Maar, dat speelt het Metropole Orkest niet. Wel jazz, pop, chansons, cabaret, musicals, filmmuziek, wereldmuziek... Van nu en van langer geleden.

In de Lingehaven ontstaat een reis door het rijke en gevarieerde repertoire van het Metropole Orkest. Zij spelen van all time popmuziek classics als Earth, Wind & Fire, tot filmmuziek als ET, Baantjer, maar ook Schindler’s List. Gastsolisten zijn o.a. Gert Wantenaar (bandoneon), Martijn Luttmer (mondharmonica) en het Lo van Gorp Choir.
Het Metropole Orkest deelde het podium met grootheden als Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Brian Eno, Pat Metheny, Stan Getz, Bono en Steve Vai. En begeleidt hedendaagse talenten als Snarky Puppy, The Opposites, Laura Mvula of Gregory Porter. Het Metropole Orkest is hét professionele pop- en jazzorkest ter wereld en heeft een voortrekkersrol. Zo schuift het orkest nieuwe talenten naar voren en is het gek op spektakel en experimenten (het orkest stond met Junkie XL op het dak van de A2 en heeft de nieuwste Opera Video Game opgezet). Het Metropole Orkest doet alles wat mensen kan raken. Dat is tenslotte de essentie van muziek.

Wapenfeiten

Zeven decennia muzikaal werk beschrijven gaat wat ver. Daarom nu een greep uit belangrijke wapenfeiten. Het Metropole Orkest speelt regelmatig op bekende Nederlandse pop-podia zoals Paradiso en de Melkweg. In het buitenland is het Metropole Orkest een graag geziene gast op vele grote festivals waaronder de BBC Proms en Musikfest Bremen. Ook is het orkest vaste gast op het Holland Festival en North Sea Jazz. En speelde het op Pinkpop, Lowlands, Noorderslag en de 3FM Awards. Hiermee is het Metropole Orkest ook bij een jonger publiek bekend en geliefd geraakt.
Het Metropole Orkest produceerde tot nu toe meer dan 150 albums en tegelijkertijd werkte het mee aan duizenden radio- en tv-uitzendingen. Voor nieuw repertoire worden er jaarlijks tussen de 500 en 600 arrangementen geschreven voor een ongelooflijk breed scala aan muziekstijlen.

Trailer Metropole Orkest

 

Solisten

                                           Gert Wantenaar Bandoneonist, accordeonist  GertWagenaar

Gert Wantenaar, bandoleonist en accordeonist is het meest bekend als accordeonist van Mathilde Santing en uit het tango orkest van Malando.
Met zanger Henny Vrienten, is hij regelmatig als muzikant betrokken bij het kinder televisie programma: "Het Klokhuis" en de theaterproductie: "Concordia", theaterproductie van Huub van der Lubbe, zanger van De Dijk.

 

 

Martijn luttmer             Martijn Luttmer, Jazz harmonicaspeler

Jazz harmonicaspeler Martijn Luttmer (11 februari 1971 te Bussum) kreeg rond zijn vierde verjaardag zijn eerste mondharmonica, maar het begon pas een serieuze bezigheid te worden tijdens een vakantie in Frankrijk. Samen met klasgenoot Rudolf Haak en zijn vader Jaques speelde Martijn vele uren harmonica. Hij was toen ongeveer negen jaar.

In die tijd hoorde Martijn ook over Toots Thielemans. Geïnspireerd door Toots stapte Martijn over op de chromatische mondharmonica; een mondharmonica met echt veel meer mogelijkheden dan degene die hij tot dan toe kende. Op dit instrument kan een chromatische toonladder worden gespeeld; de witte én de zwarte toetsen van een piano. Vanaf dat moment studeerde Martijn ongeveer anderhalf uur per dag; meespelen met de LP’s van Toots Thielemans. De chromatische mondharmonica werd een obsessie.